Retrieve

Some of the articles published on the site of "Meat Industry", closed to public viewing.

To view these articles is equal to 90 rubles, you can make payments by any method convenient for you:

Subscribe to journal

АВТОРЫ: Кирш И. А., Банникова О. А., Губанова М. И., Тверитникова И. С., Безнаева О. В., Альхаир А.

АННОТАЦИЯ: Статья посвящена разработке полимерных композиционных материалов с антимикробными свойствами для продления сроков хранения мясной продукции. В ходе работы были получены полимерные композиции и упаковочные материалы на их основе с различным содержанием шунгита для упаковки мясной продукции. На основе результатов экспериментов определено оптимальное содержание шунгита в полимерной композиции для продления сроков годности мясной продукции. Данные исследований свидетельствуют о замедлении размножения микроорганизмов на поверхности охлажденной говядины и птицы в упаковке из композиционного материала на основе полипропилена и шунгита 20% по сравнению с упаковкой из чистого полипропилена. Кроме того, подтверждено фактическое увеличение сроков хранения с использованием разработанных материалов на 3 сут.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: упаковочный полимерный материал, мясная продукция, шунгит, антимикробные свойства, продление сроков годности мясной продукции.

Packaging materials for meat products based on polymers and shungite

Authors: Kirsh I.A., Bannikova O.A., Gubanova M.I., Tveritnikova I.S., Beznaeva O.V., Alkhair А.

Summary. The article is devoted to the development of polymer composite materials with antimicrobial properties to extend the shelf life of meat products. In the course of the work, polymer compositions and packaging materials based on them with varying shungite contents were obtained for packaging meat products. Based on the experimental results, the optimal content of shungite in the polymer composition to extend the shelf life of meat products was determined. The data of the investigations demonstrated retardation of microbial multiplication on the surface of chilled beef and poultry in the package from the composite material based on polypropylene and 20% shungite compared to the package from pure polypropylene. Furthermore, the actual increase in the shelf life by 3 days was confirmed when the developed materials were used.

Key words: packaging polymer material, meat products, shungite, antimicrobial properties, extending the shelf life of meat products.

Вы здесь: ГлавнаяArticles